de Basis nieuwbouw

BEKIJK DE SITE

Trefwoorden

Zie ook

Een bijzonder mooie opdracht: Betekenis geven aan het nieuwe pand van Stichting de Basis in Doorn.

De Basis biedt dienstverlening na ingrijpende ervaringen voor mensen uit de wereld van ambulance, brandweer, defensie, openbaar vervoer en politie.

Betekenis hebben wij gevonden in de verhalen van de gebruikers en bezoekers van het pand. Deze rijke bron van verhalen vol met avontuur, verdriet, moed en overwinning hebben we op diverse manieren vertaald.

Vliegobject met straalaandrijving

 

In het atrium zweeft een tot de verbeelding sprekend vliegobject van 6 x 6 meter. Het kunstwerk getiteld "Het gras zal altijd..." appelleert aan de moed weer te durven dromen.
De fragiele maar tegelijkertijd stoere constructie lijkt de kijker uit te nodigen vooruit te kijken en mee te zweven naar betere tijden.

De as van het pand wordt gevormd door een 200-meter lange natuurstenen wand die vanaf de doorgaande weg, door het gebouw heen loopt en eindigt op de gedenkplaats. Bij de gedenkplaats bedachten en plaatsten we de tekst 'Weet je nog'.

In de wand, voor de ingang, vormen meer dan 750 sleutels een liefdevol kunstwerk. Symbool voor de diversiteit aan ervaringen en het openen en afsluiten van een ingrijpende periode.

In het atrium staat de verhalenkast. Als onderdeel van hun training kunnen bezoekers van de Basis hun verhaal opschrijven en achterlaten in deze kast. Het verhaal wordt automatisch gescand en als dank krijgt de gever direct een geprint verhaal van een lotgenoot terug. Alle verhalen zijn terug te lezen op een groot touchscreen in de betekeniswand.

De verhuizing leverde naast vele nieuwe mogelijkheden ook een probleem op: waar blijven alle objecten met waardevolle herinneringen uit het oude pand?

In de betekeniswand bouwden we hiervoor het Digitale Depot. Een interactieve en dynamische tentoonstellingsruimte, die al deze objecten een plek biedt. Met foto's, film en het verhaal.

Aan de hand van tags worden verwante objecten aan elkaar gekoppeld op basis van type, missie en jaartal. Heel overzichtelijk, alles via een touchscreen te doorzoeken en bekijken.

›› Lees meer over het Digitaal Depot

De thematisering van de zalen en de visualisatie daarvan in collages op de glazen scheidingswanden.

Vitrines voor kleine exposities in de betekeniswand.

Een herkenbaar ontmoetingspunt in de entree: een opvallend object dat tevens de deur naar het hotel opent.

In de buitenruimtes:
inrichting en duiding van de archeologische vindplaats op het terrein: een cirkel van oplichtende palen markeert de plek, een ronde houten bank biedt een rustpunt.

Een duurzaam en robuust alternatief voor het vlaggebruik langs het looppad richting de entree. We plaatsten stalen vlaggen van alle organisaties die in het pand gevestigd zijn.

De totale bewegwijzering in en om het gebouw.

En tot slot de eerste steen, gelegd door Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.